ELS PROBLEMES DEL TURISME MASSIU A BARCELONA

En pocs anys, Barcelona s’ha convertit en un centre turístic de primer nivell i la indústria que l’envolta s’ha convertit en una de les principals fonts d’ingressos de la ciutat. El creixement exponencial de l’oferta d’allotjaments de tots tipus, des d’hotels de 5 estrelles fins a habitacions de lloguer, n’és la prova.
La creació d’ocupació i l’impuls per l’economia del país que ha representat el turisme són els aspectes positius d’una moneda que, malauradament, també té una creu. La transformació de Barcelona com a centre turístic de primer nivell i l’arribada massiva de turistes ha comportat algunes molèsties als habitants de la ciutat.
Alhora, aquest boom turístic també ha comportat alguns canvis en la relació del turista amb Barcelona, sobretot dels turistes que fugen d’aglomeracions i cerquen l’essència de la ciutat.

QUEIXES DELS BARCELONINS

Les queixes dels barcelonins en relació al turisme estan relacionades, bàsicament, amb les aglomeracions i els comportaments incívics dels turistes de baix cost. Aquest problema s’ha convertit en la marca de diverses ciutats de la costa com Salou o Lloret de Mar, que l’imaginari col·lectiu relaciona amb allò conegut popularment com a turisme de borratxera.
Els darrers mesos s’ha encetat un debat a la ciutat sobre la conveniència de limitar el nombre d’apartaments turístics en zones altament massificades, com el barri mariner de la Barceloneta.
En ocasions, l’allau de turistes afecta la rutina de veïns i comerços, com és el cas dels venedors i compradors del mercat de la Boqueria, situat a la Rambla, o els usos dels espais públics, com les rodalies del temple de la Sagrada Família, que acostuma a registrat un volum de trànsit molt alt a causa dels nombrosos autocars turístics que hi circulen i hi aparquen.
Per la seva banda l’Ajuntament ha començat a intervenir en àmbits que, fins ara, s’havien autorregulat de forma espontània, com és el cas de l’ús i la circulació de grups de bicicletes pel centre històric, o la limitació dels horaris d’accés a recintes públics com el Park Güell.

VISITANTS VÍCTIMES DE LA INSEGURETAT

Miró in Barcelona

Mosaic de Miró a La Rambla de Barcelona

Pel que fa a les preocupacions dels visitants, en destaca la possibilitat de ser víctima d’un robatori. Molts blogs i guies de viatge en parlen abastament, tot i que cal recordar que la majoria de furts es produeixen en situacions de descuit i sense violència.
Amb tot, podem prevenir la mala experiència d’un robatori amb quatre consells ben senzills: no deixeu les bosses obertes, no pengeu les bosses al respatller de la cadira en un lloc públic, porteu les carteres i els telèfons mòbils a les butxaques anteriors dels pantalons, o no us atureu quan una persona que no us inspira confiança us reclama l’atenció pel carrer.
En el mateix plat de la balança hem d’afegir l’abús en els preus que practiquen sistemàticament alguns bars i restaurants del centre de Barcelona. N’hi ha que no informen en la carta del preu de les begudes, que pot arribar a triplicar el preu de qualsevol altre restaurant.

podem prevenir la mala experiència d’un robatori amb quatre consells ben senzills

DADES DE SATISFACCIÓ

L’Administració és conscient de la importància d’oferir un bon servei i una bona imatge al turisme estranger. Per això ha encarregat diversos informes d’avaluació i valoració de la marca Catalunya que han ofert uns resultats prou positius. Entre d’altres resultats, un informe de la Generalitat destacava la majoria de turistes valoraven molt positivament l’experiència a la ciutat i que el 20% dels turistes no destacava cap aspecte negatiu en concret. Amb tot, l’estudi recollia el disgust del 14% dels turistes a causa de la brutícia i els sorolls. Un 9% dels turistes es queixaven de les infrastructures i un 8% dels preus.
Altres estudis situen Barcelona com la sisena ciutat europea més cara pel turista, per darrere de Madrid, segons una comparativa entre els 20 articles més utilitzats pels turistes**. Però cal destacar que els turistes poden estalviar-se un munt de despeses si el seu viatge està ben preparat i obvien algunes activitats cares i dissenyades expressament pel turisme.

LA RELACIÓ BARCELONA-TURISME POT MILLORAR

Amb les restriccions d’entrada, el nombre de visitants al Park Güell ha caigut de 9 a 2 milions el 2013.

El malestar de veïns i turistes, les interferències entre el turisme de masses i la rutina diària de la ciutat, i altres aspectes derivats del turisme de primer nivell es poden superar amb una correcta política pública, que passa per l’aposta del turisme de qualitat. Per una aposta a llarg termini per un turisme en volum i quantitats compatible amb la ciutat viva i dinàmica que és Barcelona i que desterri la idea que més és millor.
Alhora, s’ha de treballar contra les campanyes de desprestigi internacional propiciades pel propi sector turístic que ven les marques Barcelona i Catalunya com destins barats de borratxera, on tot s’hi val. Entre tots, l’Administració, els ciutadans i els professionals del turisme hem de potenciar el comportament cívic dels turistes i hem d’autoexigir-nos un nivell òptim de professionalitat i compromís amb la ciutat i el país.

*http://elpais.com/diario/2008/01/29/catalunya/1201572457_850215.html

** http://www.lavanguardia.com/ocio/20140926/54415448834/barcelona-y-madrid-entre-las-veinte-ciudades-mas-caras-europa-para-turistas.html

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/bcn-ciudad-mas-cara-espana-para-turista-3513106

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/turisme-bici-repta-lordenanca-3449234#