Museus gastronòmics: Menjar

Llistarem museus o centres on dibulguen els productes de la cuina local, tot un homenatge als productors i elaboradors dels ingredients que ens permeten gaudir de la nostra gastronomia.

Museu del pernil – Jamón experience

De la mà de l’empresa productora de pernil ibèric Enrique Tomàs troben al centre de Barcelona un espai creat per conèixer i gaudir de la joia de la gastronòmia ibèrica, el pernil.

En l’espai trobem una barreja d’exposicó, tats i productes. Entre le museu per divulgar el conèixement d’quest producte i botiga on tastar, bar i compar-ne.

Museu Gastronòmic

Obert recenment a pocs metres de la Sagrada Familia hi ha el Museu Gastronòmic. Els seus creadors han volgut retre omenatge als productes autòctons de la cuina Catalana.

Hi ha un recorregut amb 19 zonesdiferents, on amb uns panells informatius aprofundirem en cada producte. A part és botiga i bar, oncomprar i prendre tots els productes exposats.

Museu d’art del bolet. Montmajor, Barcelona

Situat en aquest petit poble del Berguedà trobem el Museu del Bolet, una exposició permanent de figures de bolets.

La cultura dels bolets té una llarga i arrelada tradició arreu de Catalunya i a la comarca del Berguedà, ja que són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels plats de la cuina tradicional.

Durant el recorregut es descobreix la col·lecció formada per més de mig miler d’exemplars de bolets de ceràmica, relaitzats per na Josefina Vilajosana.

Es pot aprofitar la visita al museu per comprar embotit de bona qualitat a qualsevol deles botigues del poble o rodalies.

Museu de la anxova i de la sal  Av. Francesc Macià, 1 17130 – L’Escala Girona

L’Escala ha conservat, al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d’anxoves.

Mostra la història de la pesca i de la salaó del peix blau, des del segle XVI, fins a l’actualitat, i ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana.

És una institució dedicada a la recuperació i difusió del patrimoni cultural (material i immaterial) de l’Escala i en particular de la gran tradició pesquera i saladora del poble.

El museu disposa d’accés adaptat, i está format d’una sala d’audiovisuals, foto aèria lluminosa i pantalla tàctil amb informació sobre el patrimoni cultural i natural de l’Escala, sales d’exposició permanent, sala d’exposicions temporals, sala de consulta i tallers, rutes, guarda-roba, venda de pots d’anxova, accés adaptat.

Parc temàtic de l’oli Ctra. N-240, km 71 (Masia Salat)

Al centre del poble, en conjunció amb la vida dels habitants de les Borges Blanques es troba el Parc del Terrall, un pantà que centra tota l’atenció dels turistes de la zona. Un lloc d’interès tant per als residents com per als que van a passar uns dies.

El Parc Temàtic de l’Oli ofereix un apassionant  viatge a traves de la cultura i l’historia de l’oli, essent el museu mes visitat de la comarca, envoltant una masia originaria del segle XII construïda pels templers.

Com a peces emblemàtiques cal destacar el paradís de les oliveres mil·lenàries i la premsa d’oli mes gran del mon, inclosa al llibre dels records.

La botiga permet al visitant adquirir qualsevol  oli de Les Garrigues, a mes d’altres productes típics de la comarca.

Museu del pa c/Del Forn, s/n 25750 Torà

L’any 1979 un grup de joves voluntaris de la vila neteja i restaura el forn medieval, conegut popularment com a “Forn de la Vila”. El mes de maig de 1983 l’APACT condiciona el recinte per a poder ser visitat i decideix convertir-lo en el Museu del Pa de Torà. Des de llavors es fa càrrec de la gestió i del manteniment d’aquest museu en el qual, permanentment, s’hi exposen productes elaborats com ara coques, mones, pa de tots tipus, etc. També s’hi exhibeixen peces i estris propis de la tradició de fer el pa com pasteres, mesuradors, pales, balances o lliuradors.

El museu es troba situat als baixos d’una casa del carrer del forn, i està compartimentat per tres trams amb volta. El forn es troba en el central i davant la porta d’accés.

La història ens explica que el dia 19 de juny de 1632 la universitat de Torà demana permís al Duc de Cardona per fer un forn, el qual ja trobem documentat l’any 1642. Era propietat de la universitat de Torà en domini i alou del senyor territorial de la vila, el Duc de Cardona, lliure de tota mena d’arbitris, impostos, censals i qualsevol altre gravamen.

Aquest Museu està situat al carrer del Forn, dins el casc antic de la Vila de Torà.

El Museu del Pa de la vila de Torà, ubicat en l´antic forn de la vila, en realitat és una col·lecció de peces i estris propis de la tradició de fer el pa, a més d´una bona mostra de productes elaborats en aquestes terres. L´espai es troba en els baixos d´una casa.

El Museu del Pa de Tona Carrer Major, 34, 08551 Tona, Barcelona

El Museu del Pa de Tona es va crear el 1983 gràcies a l’impuls del forner de la mateixa localitat Joaquim Sañé de forma desinteressada i aportant molt material propi.

Actualment el Museu compte amb més de 200 estris de forner que permeten al visitant fer-se una idea de com ha anat avançant l’ofici al llarg del temps.

També disposen de una de les col.leccions de pans més important de Catalunya, on hi consten totes les varietats catalanes, però també compten amb més de 250 pans de tot el món.

Museu de la pesca de Palamós   Moll pesquer, s / n – 17230 Palamós

La seva exposició permanent vol donar les claus per entendre el passat i el present de la pesca marítima, i reflexionar sobre el seu futur.

El Museu de la Pesca proposa un programa d’activitats d’estiu per descobrir, conèixer, aprendre i gaudir de Palamós, del mar i del patrimoni marítim i pesquer dels nostres pescadors: visites guiades, excursions i rutes, tallers didàctics, show-cookings i demostracions de cuina, pescaturisme…

Museu de la sal Plaça de Santa Eulàlia, 11, 08261 Cardona, Barcelona

Museu artístic on es presenten figures fetes amb sal. Encara que no es presenti directament el producte com a finalitat gastronòmica, és una bona porta d’accés per conèixer l’importància de la zona extractiva de Cardona en la història de Catalunya degut a la gran importancia econòmica d’aquest element en temps antics.

També es poden visitar les mines de sal i el castell de la ciutat.