Museus gastronòmics: Beguda

Museus gastronòmics de beguda a Barcelona i CatalunyaA continuació llistarem museus o centres on divulguen els productes de la cuina local, tot un homenatge als productors i elaboradors dels ingredients que ens permeten gaudir de la nostra gastronomia.

Seguim la trilogia dels museus dels menjars o ingredients típics i dels dolços característics de la nostra terra.

Museu del vi. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Plaça Jaume I, 5, 08720 Vilafranca del Penedès – Alt Penedès
www.vinseum.cat

VINSEUM està situat en diferents edificis del centre de la vila, entre construccions que representen la història del gòtic català. L’edifici principal és l’antic palau medieval de la corona catalanoaragonesa, construït entre els segles XII i XIII. Les exposicions temporals es realitzen a la capella gòtica de Sant Pelegrí, cremada el 1934 i amb le pas del temps transformada en monument als caiguts del bàndol franquista. A través de la conservació del patrimoni que està dipositat, reflecteix i difon la nostra cultura mentre esdevé al mateix temps un centre de referència. VINSEUM compta amb un extraordinari fons, les més de 17.000 peces formen part d’un seguit de col·leccions que són testimoni imprescindible per a poder completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel cultiu de la vinya i la producció del vi.

El celler Cooperatiu i el Museu del Vi

Josep M. Rendé 5, Espluga de Francolí – Conca de Barberà
www.espluga.altanet.org/turisme/celler.php

Celler museu FrancolíEl Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí és l’edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya. Àngel Guimerà li dedica el sobrenom de “La catedral del Vi”. Fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i el dugué a terme l’any 1913 el seu fill, també arquitecte, Pere Domènech i Roure.
Actualment acull el Museu del Vi, estructurat en tres nivells de l’edifici. En un primer nivell soterrat, tot habilitant els antics cups, s’exposa la història, el cultiu i l’elaboració del vi. Un segon nivell, entre les tines, és destinat a explicar l’elaboració moderna del vi. En un tercer nivell, per damunt les majestuoses tines, s’exposa l’edifici com a obra modernista, acompanyat de tres audiovisuals.
La disposició del celler és semblant a la d’altres edificis contemporanis: tres naus rectangulars i paral·leles, teulades individualitzades a dos vessants i una altra nau col·locada perpendicularment a les altres. A l’estructura del celler hi trobem tota la genialitat modernista. Pere Domènech va dissenyar un sistema de pilars en creu que es convertien en arcs ogivals que fan la funció d’arcs torals i formers d’una nau (solucions aplicades ja en l’arquitectura medieval).
Les naus, de 44 per 12 metres, albergaven un total de 40 tines de ciment armat de 340 hectolitres cada una, a més d’alguns cups subterranis.
La nau perpendicular era una mica més petita (13 per 8 metres) i allotjava el moll d’entrada i la sala de màquines (amb premses d’última generació). Annex a aquesta nau, el celler també disposava d’un laboratori per tenir un millor control de tot el procés productiu.

Antiga fàbrica d’aiguardent – Fassina Balanyà

Plaça del Mil·lenari, 1. 43440 l’Espluga de Francolí – Conca de Barberà
www.fassinabalanya.cat

Fàbrica aiguardentLa Fassina Balanyà és una antiga destil·leria d’aiguardent que té els seus orígens en la dècada de 1830. A través de la maquinària antiga i restaurada s’explica el procés productiu per l’obtenció d’aiguardent i derivats a partir de la brisa del raïm.

La visita a la Fassina Balanyà comença amb un audiovisual de presentació, la visita al museu i a l’antiga fàbrica i s’acaba amb una destil·lació en directe i degustació d’aiguardents.
L’entrada al Museu Fassina Balanyà és per l’Oficina de Turisme de l’Espluga, amb la qual comparteix recepció.

Museu del cava Ramon Canals – CAVES CANALS CANALS

Av. Montserrat 9. 08769 Castellví de Rosanes – Baix Llobregat
www.museudelcava.com

Museu cava canalsEl Museu del Cava Ramon Canals està situat a les caves Canals Canals, a Castellví de Rosanes, una petita població situada a 30 minuts de Barcelona.
El museu compta amb una col·lecció de més de 300 llibres de viticultura i enologia des de 1839, cal destacar el primer tractat d’enologia de l’any 1867 i un mapa regional de la província de Barcelona editat per la Diputació l’any 1882.
Les diverses col·leccions del Museu del Cava estan agrupades en tres sales temàtiques: Sala del Vidre, Sala de Viticultura, Sala d’Enologia, Arqueologia i Biblioteca.
A la Sala del vidre, hi trobem una magnifica col·lecció de copes de diferents llocs del món, la majoria antigues (Venècia 1830) i d’altres modernes de disseny únic i exclusiu, acompanyades de porrons i porrones, garrafes de principis de segle i un gran assortiment de vidre típic català.
A la sala de viticultura amb vista a l’exterior hi trobem les eines del camp i de la vinya: arades de fusta i ferro, sulfatadores manuals de pressió i de tracció animal, ensofradores manuals, forques, podadors, estris de boter, romanes i brabants.
La sala d’enologia i biblioteca conserva les peces més singulars del museu: un sarcòfag egipci, cràteres i kylix grecs del segle IV aC, àmfores romanes dels segles I-II dC bótes de vaixell de l’any 1830, premses de fusta dels segles XVI-XVII-XIII-XIX i XX, una valuosa col·lecció de microscopis únics fabricats entre l’any 1820 i el 1920, destil·ladors de coure, bombes per a trasbalsar el vi, mesures de fang, de coure i de metall, màquines per a trepitjar raïm, amb corró de fusta i de ferro, eines per a ventilar les bótes, calderes per a esterilitzar, etc. i una de les primeres línies de màquines per elaborar cava importades de França l’any 1875, així com el format de les primeres ampolles de cava, els diferents sistemes de tapat fins a arribar al morrió actual.

Museu del vermut

c/ Vallroquetes, 7. 43201 Reus – Baix Camp
www.museudelvermut.com

Vilassar de Mar_EspinalerL‘edifici modernista completament reformat i que conserva la façana original de l’any 1918 del Museu del Vermut està situat al centre de la ciutat. Dissenyat per l’arquitecte reusenc Pere Caselles l’any 1918
Aquesta col•lecció consta de més de 1.300 botelles, 300 cartells publicitaris, 3.000 etiquetes, així com documents i centenars d’objectes comercials; com postals, cendres, cartes, clauers, obridors, cotxets, vasos o figures decoratives. Les peces de la col·lecció estan exposades en els diferents espais del Museu, “la intenció és que les peces es puguin trobar en qualsevol lloc de l’edifici, a la vermuteria i al restaurant també s’hi podran trobar tot tipus d’articles. L’entrada al museu és gratuïta.
El vermut és un licor aromatitzat amb herbes, format a base de vi neutre de bona qualitat, un toc d’absenta o donzell i altres espècies amargues i tòniques. De productes per macerar aquest licor n’hi ha centenars, els quals es poden combinar de mil maneres diferents. En la barreja adequada dels botànics (arrels, plantes, flors i espècies) rau la clau de l’aromatització del bon vermut.
L’edifici del Museu del Vermut acull un restaurant modern de cuina mediterrània i de proximitat, on trobaràs una carta d’autor plena de gustos i sabors. Les variades llaunes de conserva de primera qualitat i les tradicionals tapes completen aquesta nova experiència gastronòmica de la ciutat de Reus. Una vermuteria única que esdevé l’indret perfecte per gaudir del plaer d’un bon aperitiu o d’un bon àpat.
El Restaurant del Museu del Vermut consta de dues plantes amb quatre espais temàtics; a la planta baixa hi ha la barra, decorada amb centenars d’ampolles de vermut; una àmplia terrassa interior i l’Espai Martini, decorat amb objectes i cartells d’aquesta popular marca de vermut italiana. Pujant per les escales, a la primera planta, hi ha els altres tres espais, batejats amb les actuals marques dels vermuts reusencs: Miró, Yzaguirre i Iris.