Excursions des de Barcelona: Delta de l’Ebre

Barcelona és un bon punt des d’on plantejar excursions a la resta de Catalunya. Quan es visita Barcelona podem trobar infinitat de tours guiats, activitats i monuments per visitar, però la capital catalana és un bon punt des d’on plantejar excursions permeten tornar el mateix dia per no fer haver de fer un canvi d’allotjament.

Al Sud de Catalunya trobem el Delta de l’Ebre, una de les zones amb un paisatge més diferenciat de tot el país, amb una zona humida amb un Parc Natural. Us explicarem com arribar amb transport públic i privat.

Delta de l’Ebre

Un delta és terreny que es forma degut als sediments que transporta un riu en terreny marítim, en altres paraules és un terreny d’aigua dolça que entra dins del mar d’aigua salada. Actualment en els darrers kilòmetres del Delta, amb un profunditat d’uns 8 metres, hi ha 1,5-2 metres d’aigua dolça superficial, la resta és aigua salada, que per diferència de densitat no es barregen. Amb menor quantitat l’agua salada arriba isn a Amposta. Realment la línia de costa estaria situada en aquesta ciutat, ara a uns 30 kilòmetres de la desembocadura del riu.

El Delta de l’Ebre se situa a la desembocadura del riu Ebre, el riu amb un cabal més gran de tota la península Ibèrica, i conformat dins de les comarques del Montsià i Baix Ebre. Les poblacions més importants de la zona són Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, L’Aldea, Camarles i antigament també l’Illa de Buda.

La seva geografia ha anat canviant amb els anys, no sempre de forma natural, la mà de l’home ha tingut una especial influència. Com hem comentat, els sediments que el riu transporta al llarg del transcurs es dipositen a la part final. Es va començar a formar fa uns 6.000 anys, però al segle XVII va tenir un gran creixement degut a la gran tala d’arbres a la zona del Monegros, actualment desert per aquesta tala indiscriminada, que va propiciar desforestació total i que el riu erosionés fàcilment la zona, aportant gran quantitat de sediments.

Aquest accident geogràfic crea un territori especial, de topografia plana i de paisatges espectaculars, i que permet la producció de diversos productes alimentaris amb unes característiques úniques. La gran zona humida, la unió de l’aigua dolça del riu i la salada del litoral Mediterrani, crea un ecosistema on estaquen els aiguamolls, on faciliten tant el creixement de diverses espècies vegetals com permet les zones de conreu.

A la zona del Delta de l’Ebre podem fer moltes activitats turístiques que ens permetran conèixer més el territori. Per veure tots els indrets podem apuntar-nos a caminades guiades, passejos a cavall o activitats nàutiques dins del riu o a la costa del mar. A Amposta trobem el Museu de les Terres de l’Ebre amb col·leccions d’arqueologia, etnologia i natura, a Deltebre l’Ecomuseu del Parc Natural i a la mateixa població trobem el museu de l’arròs. No us perdeu l’Illa de Buda a la part final de desenvocament del Delta.

La gastronomia destaca tant pels productes que es conreen com per la qualitat dels restaurants. També trobarem allotjaments per dormir si volem allargar l’estança al Delta.

L’edificació típica de la zona és la Barraca, un petit edifici on la gent vivia a les vores del riu i on també tenien un petit hort pel conrreu d’autoconsum .

El vaixell que s’utilitzava per navegar pel riu era el Llaüt. Un vaixell llarg i estret pensat per la càrrega i transport de materials. Trigava 1 mes i quatre dies en remuntar el riu fins a Saragossa, arrastrat per cordes mitjançant tracció animal. El viatge de tornada, aprofitant la direcció de l’aigua, el feien en la meitat de temps.

Gastronomia, fauna, flora, espectaculars paisatges i U2 han donat reconeixement internacional al Delta de l’Ebre

Parc Natural del Delta

L’any 1983 La Generalitat de Catalunya va crear El Parc Natural del Delta. La intenció principal era protegir tota aquesta zona dels efectes de la mà de l’home. El Parc ocupa una extensió de 320km2 i és un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental, on hi conviuen diversos especies, un paisatge únic al país. També és un hàbitat perfecte per a animals mamífers, amfibis, peixos, rèptils i especialment aus, petits animals que conviuen en tranquil·litat marítima.

La Casa de Fusta trobem el primer museu i mirador d’aus,també botiga amb productes típics de la zona i restaurant.

MónNatura Delta de l’Ebre és un museu situat a les antigues salines. Actualment hi trobem una recreació de com es produia aquest producte bàsic, molt important econòmicament durant molts segles, ja que permetia la conservació dels aliments. També té un petit observatori d’aus al l’edifici dels antics propietaris de les salines, amb sales per activitats programades.

Podreu agafar per donar una volta una Perxa, les petites barques que s’utilitzen per moure’s per les zones pantanosos i canals. El rem és una pla o perxa que es clava al terra, pot recordar a les gòndoles venecianes.

Al costat de MónNatura podreu arribar fins a les quilomètriques platges verges. És pot accedir en cotxe i és perfecte per gaudir tranquil·lament d’un bany.

Potser no saps que el seu paisatge ha sigut un dels més vistos a escala mundial, gràcies a la gravació del grup irlandès U2 del vídeo de la cançó Vertigo. Entre els efectes visuals podem veure com el grup actua sobre la sorra de Punta de Fangar.

Productes típics del Delta

El Delta és conegut per diversos productes, on destacarem 3 productes per sobre de la resta, gràcies a les característiques geogràfiques.

Per sobre de tot destaca el seu arròs, tant per la seva qualitat com per la importància econòmica que té sobre la regió. L’arròs del Delta té denominació d’origen protegida pròpia, i es cultiven fins a 14 varietats. Els canals d’aigua no s’agafen directament del riu, provenen d’un embasament uns quant kilòmetres riu amunt.

Els productes del mar també destaquen per la seva qualitat i importància. Comencem pels musclos, tot i que es poden trobar durant tot l’any. A partir de l’inici de l’estiu, entre els mesos de Juny i Juliol, és quan es recullen els de millor qualitat i més gustosos. L’ostra del Delta o les cloïsses són altres varietats de marisc que podem trobar a la zona.

Dins del riu també es pesquen especies de peixos d’aigua salada o pops, recordem que només els 2 metres superficials d’aigua és dolça, i la part inferior salada.

També és zona productora de sal, a causa de la gran extensió plana en contacte amb l’aigua de mar mitjançant el mètode d’evaporació de l’aigua marina. Actualment la producció es duu a terme a la Punta de la Banya, però és zona d’accés restringit i no es pot visitar.

Com es pot veure són productes bàsics per la realització d’una bona paella, una de les especialitats dels restaurants de la zona.

Per finalitzar també podem trobar anguila, carxofa o l’aiguardent d’herbes com a productes coneguts de la gastronomia local.

El Delta en perill degut a l’acció de l’home

El Delta ha de lluitar constantment contra l’empremta que deixa l’home sobre el seu voltant. Els efectes del cargols poma (pomacea insularum), sigui per la seva presencia o per les accions que es fan per deslliurar-se. Aquesta espècie invasora provinent d’Amèrica és utilitzada en aquaris, això vol dir que ha estat introduïda per l’home. Afecta principalment a les espècies vegetals aquàtiques

La producció de musclos del 2016 ha baixat aproximadament un 20% respecte a el 2015 (any molt bo per les pluges de l’hivern) per la lluita contra la plaga de cargol poma, introduïda de forma intencionada, que ha fet assecar diferents canals per combatre i eliminar aquesta espècie intrusiva. Descens d’aigua dolça. També disminució de la mida de la carn del musclo. Les zones de cultiu son les Bahies Fangar i Alfacs. Afegir que el musclo és un aliment  molt ric en Ferro.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre lluita contra el Pla Hidrològic Nacional Transvasaments del riu per protegir el cabal. No al transvasament o +Aigua + Sediments són algunes de les campanyes, d’entre altres, per protegir el riu.

El Pla Hidrològic pretén transvasar aigua fins a Castelló, València, Alacant, Múrcia, Almeria o Barcelona. Aquestes aportacions d’aigua causarien una baixada de nivell de cabal de riu que faria descendir l’aportació de sediments la disminució d’aigua dolça, que variaria els percentatges actuals i faria canviar per sempre la geografia i afectaria l’ecosistema del Delta.

Des de fa anys, i degut a la gran quantitat d’embasaments que retenen els sediments, el Delta està en retrossés. Com a mostra el far en desús que actualment està a 5 km de la costa, on fa només 60 anys era zona de costa on es reunien els habitants de l’Illa de Buda per celebrar festivitats.

On menjar bé al Delta de l’Ebre

Segurament la zona del Delta es poden trobar molts llocs on degustar la gastronomia local de qualitat i a bon preu, però jo us aconsellaré 3 restaurants molt coneguts per la gent de la zona:

Restaurant La Barraca del Delta: Carretera Sant Jaume 4

Restaurant La Casa de Fusta: Pda L’Encanyissada.

Restaurant Racó del Riu: Av de l’Ebre 162 43877 Sant Jaume d’Enveja

Com arribar al Delta de l’Ebre

Des de Barcelona, el mitjà més pràctic i la forma més fàcil d’arribar és en transport privat. El viatge en cotxe és d’unes dues hores per l’autopista E15-AP7. S’ha de tenir en compte que la majoria de trajecte és per autopista, i que durant el trajecte hi ha peatges de pagament.

En transport públic la comunicació entre Barcelona i les poblacions del Delta no és tan bona, podríem dir que realment és precària.

Si escollim l’alternativa del tren haurem de viatjar des de Barcelona Sants fins a l’estació L’Aldea-Amposta-Tortosa. El trajecte dura menys de dues hores i té un cost d’uns 15€*. El problema és que un cop s’arriba a l’Aldea s’ha d’agafar un taxi o algun dels autobusos de HIFE per moure’s per la zona.

L’alternativa de viatjar en autobús ens apropa a l’interior de les poblacions del Delta. Des de Barcelona per  uns 23,07€*, la companyia Hife ofereix diferents trajectes fins a Deltebre, amb una durada de 3 hores i 45 minuts el trajecte.

També podem viatjar amb Eurolains per 19,90€* fins a  Sant Carles de la Ràpita.

Us aconsello arribar en cotxe particular, i un cop al Delta moure’s en bicicleta que lleguen a La Casa de Fusta.

*Preus Juny 2016