Zythi, una cervesa de 2.000 anys molt actual

Tot i la importància actual que té aquesta beguda per molts és desconeguda la seva procedència i les seves tipologies.

Aquí farem un petit recorregut pels inicis de la història de la cervesa i podrem comprovar com tot i el pas dels anys sempre ha sigut una beguda de moda.

Una mica d’història

 

mesopotamia

Per quasi tothom són coneguts els antics inicis en la producció de la cervesa, parlem d’un art mil·lenari que remunta a 6000a.c., i podríem dir van descobrir a molts llocs del Mediterrani i Europa, tot i que tenim les primeres referències a Mesopotàmia.

Les primeres elaboracions eren molt simples, partien d’una barreja d’aigua i farina que es deixava fermentar,on segons la proporció sortia pa o cervesa.

Recentment s’ha descobert la tomba d’un antic mestre cerveser egipci, propietari d’una fàbrica i magatzem de cervesa que data 3000 anys d’antiguitat.

Avancem fins al s.III data que és la recepta més antiga coneguda, la del papir de Zòsim de Panòpolis, on descobrim que els egipcis feien la cervesa a partir de pans d’ordi poc cuits que deixaven fermentar en aigua.

Un productor badaloní crea Zythi, una cervesa inspirada en les que es consumien en època romana.

Tot i l’afició que tenien pel vi, la cervesa també era present a l’imperi romà, els grans dominadors de tota la Mediterrània que van exportar els seus costums per amb un auge del comerç per tota la seva zona d’influència, permetent un intercanvi de mercaderies i de costums. És així perquè l’arribada dels romans no va representar la desaparició total dels hàbits de consum dels pobles ocupats. La introducció de conreu de la vinya i la producció del vi en moltes zones de l’imperi no va fer abandonar el consum de begudes elaborades amb cereals fermentats.

El consum de cervesa en època romana també es pot documentar a través d’un edicte de preus màxims de l’època de l’emperador romà Dioclecià, al segle III, on apareixen tres tipus de cervesa que es consumien a l’imperi, dues de fabricades a la Gàl·lia i una altra a Egipte.

Importància del dia a dia

 

beer-ingredients-ancient-romeEl que avui coneixem com a cervesa era una beguda més barata i, per això, més a l’abast de la soldadesca i les classes populars, que van continuar consumint-la en època romana. Tal com explica l’arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn, en un moment en què l’aigua de consum era poc recomanable per les malalties que transmetien pous i aqüífers contaminats, beure productes com la cervesa, el vi i altres derivats amb components alcohòlics com ara els vins condimentats amb espècies i mel era més comú que consumir aigua.

Zythi, una nova cervesa molt antiga

Zythi és una fidel recreació de les cerveses que es consumien a l’imperi romà. Que per iniciativa del mestre cerveser David Moya, propietari de la cervesera 4 pedres de Badalona, amb la col·laboració de La Cervesera Artesana de Gràcia, i que s’ha elaborat a la fàbrica de cervesa artesana As de Montornès del Vallès.

El resultat és una cervesa rossa, aromàtica, refrescant i amb poc gas

El Museu de Badalona va portar a descobrir una referència de Luci Juni Moderat Columel·la, escriptor romà sobre temes agrícoles i rurals, nascut a Gades i que va viure al segle I.

Cervesa Zythi

La recepta ideada per Moya té com a base l’ordi i el blat de dos tipus diferents, un de vermell que ja es feia servir a Egipte. Hi ha afegit xirivia, tramussos i dàtils per estimular la fermentació, a més de canyella i safrà. El mestre cerveser confessa que en el procés d’elaboració han hagut de recórrer a un ingredient que saben que no es feia servir en aquell temps, el llúpol, que no es va incorporar a les receptes de cervesa fins a l’edat mitjana.

A l’etiqueta hi apareix un jeroglífic egipci que significa “cervesa d’ofrena”. El nom triat per la beguda deriva de Zytum, que és el que es pot trobar a l’edicte de preus de l’emperador Dioclecià i fa referència a la cervesa procedent d’Egipte i és el mateix que apareix als escrits de Columel·la.

Fonts consultades i citades:Diari Punt Avui , Sàpiens , El Periodico de Catalunya