El Born 1714 / 2014
El Born
Situat al Barri de la Ribera, el Born s’ha convertit en zona d’oci per a molts barcelonins i visitants, i tant de dia com de nit podem trobar-hi molt ambient. Però aquesta tots aquests canvis i l’activitat que han comportat han estat sempre un motiu de queixes, polèmiques i protestes veïnals.
Aquesta cèntrica zona de la ciutat, on a la majoria d’edificis encara hi viuen un gran nombre de residents, els veïns han hagut de conviure amb els establiments d’oci nocturn i els problemes que comporta compartir un mateix espai amb uns usos horaris tant diferenciats. Però no cal oblidar que ha estat el centre festiu de la ciutat des del segle S.XIII.
Altres protestes veïnals van arribar amb el nou ús de l’espai que ocupa actualment el C.C. Born i tota la remodelació que s’ha dels espais adjacents, deixant sense un a gran zona d’aparcament.
Deixant de banda les protestes, el barri en l’última dècada ha passat de ser una zona una mica oblidada de la ciutat a ser un dels centres més de moda. L’obertura de moltes botigues de petits i grnas dissenyadors, establimetns especialitzats per a un públic molt selecte, van fer pujar el preu dels lloguers fins a convertir-se en una referència per a la ciutat. D’aquí a pocs anys podrem veure aquesta transformació al barri del Raval.
Al nou equipament del mercat es pot visitar una exposició permanent i un jaciment amb el que podem conèixer la vida en aquest atrafegat barri en la Barcelona de 1700. Era una important zona d’artesans agrupats en gremis tal com es pot descobrir pel nom que porten els carrers, i barri de pescadors a part de conviure amb rics comerciants que tenien es feien construir la vivenda al carrer Montcada.
A partir de l’arribada d’Almansor a la ciutat aquesta va començar a creixer extramurs veient que la relativa utilitat de la mateixa. Així va neixer el Quarter del mar, un nou nucli urbà de la ciutat, fora de la protecció de les muralles que va permetre gràcies al baix preu del sol i a l’extensió il·limitada a creixer ràpidament . Es van construir les primeres instal·lacions com l’excavació Rec comptal pel tractament pells i tèxtil.
Durant els sXVII fins el s.XVIII el Born exercia a part de mercat com a plaça major de la ciutat per festes, actes i fires. i cel·lebracions.
Tot i els canvis urbanístics que han afectat al barri, com els suferts durant La Guerra dels Nou anys que va afectar a 200 cases. I les conseqüències de al derrota catalana al setge de 1714, on degut a la construcció de la Ciutadella (una nova fortificació que lluny de protegir la ciutat dels atacs pretenia controlar-la a base de canonades, afegint des de l’altra banda de la ciutat el castell de Montjuic, d’on els seus canons no arribaven a aquella zona) més de 1.000 cases ven ser enderrocades.
L’edifici actual del mercat va ser construït el 1876. Amb una arquitectura modernista de ferro i basat en projecte de Josep Fontserè i Mestre.
Les botigues més trendy en roba i calçat que podem trobar son des les marques més conegudes com Custo Barcelona, G-Star, Munich, Outlet del Born, o menys conegudes com Cha-Chá. També n’hi han d’art, disseny com Rec Di8, fotografia Lomographi Shop, o Impossible Project, Ikiru o Ivo & Co. de mobles
Els restaurants restaurants més coneguts de la zona son La llavor dels Orígens, 7 portes, Espai Sucre, El Xampanyet, Sandwitch and Friends, o el restaurant del propi C.C. Born creat per la famosa marca cervesera barcelonina Moritz.