Barcelona capital del turisme

bcn

Quines han estat les claus que han portat a Barcelona més de 100 milions de visitants en els últims 20 anys?

En els darrers anys Barcelona ha esdevingut una de les destinacions favorites dels turistes de tot el món. Els últims estudis mostren que la capital catalana és la quarta ciutat més visitada d’Europa i la desena a escala mundial. Aquest camí d’èxit va començar als Jocs Olímpics de 1992 i ha culminat amb fets tan rellevants com l’èxit mundial de la cuina catalana, liderat per Ferran Adrià.

Ara que tothom vol venir a Barcelona a Gastournomic ens plantegem quines han estat les claus que hi han portat 100 milions de visitants en els últims 20 anys.

Després dels Jocs de 1992, la ciutat va fer-se un lloc en el mapa internacional al costat de les principals metròpolis mundials. Havia deixat de ser simplement una ciutat del Mediterrani.

Treball, expansió i bon clima

Per sort Barcelona ja no està representada per toros i sevillanes, tot i que un gran nombre de turistes encara hi pregunten

Amb tot, el mar i la recuperació de la platja van jugar un paper fonamental en l’obertura de la ciutat. Paral·lelament, la impressionant transformació urbanística, que va crear les noves vies de circumval·lació, i els nous espais oberts i les infraestructures esportives, van afegir allò que li mancava a la ciutat del Modernisme, del gòtic, de Picasso, de la tradició del Born i la Barceloneta, per fer-la entrar, de ple en la modernitat.

Aprofitant l’empenta dels Jocs Olímpics, la ciutat va treballar per no perdre l’impuls i va crear “Turisme de Barcelona” per potenciar-ne el creixement.

A més de la història i la feina dels barcelonins, la ciutat compta amb un altre aliat imprescindible per l’èxit del turisme: el clima amable del sud d’Europa, amb estius no excessivament calorosos i hiverns suaus amb pocs dies de pluja, fets que garanteixen una estada plàcida en qualsevol època de l’any.

Oferta d’oci

Barcelona compta actualment amb una oferta lúdica i d’oci nocturn envejable. Els nous centres comercials se sumen a les artèries comercials de tota la vida. L’agenda cultural anuncia contínuament esdeveniments, festivals, festes populars i trobades professionals. Barcelona és al candeler internacional i compta amb una àmplia oferta de places hoteleres per donar resposta a l’espectació i l’interès creixent per aquesta ciutat.

Durant el 2013 es va arribar a la xifra de 700.000 visitants de congressos, al Sònar 66.000 visitants internacionals, pel Circuit festival 70.000.

També l’excel·lència de la gastronomia representada pels nombrosos premis i reconeixement internacional dels restaurants de la casa nostra.

Per últim els grans èxits esportius del F.C.Barcelona fa que la gent, per la via de l’esport, pugui reconèixer el nom de Barcelona. Si situéssim els visitants del museu del F.C.Barcelona en el llistat de museus d’art més visitats del món estaria en el número 18, amb la xifra de 1.600.000 visites.

dalíA causa del gran coneixement i prestigi de la marca Barcelona s’engloben moltes altes zones o activitats que realment no hi pertanyen, però que permeten un coneixement internacional. Amb el temps agafarà importància la marca Catalunya, però fins aleshores s’ha d’aprofitar la feina ben feta de Barcelona.

Alguns d’aquests casos són la Costa Brava amb les seves precioses cales o el museu Dalí, Tarragona amb equipaments com Port Aventura, les zones vinícoles, els Castellers, o tot el Pirineu amb activitats durant totes les èpoques de l’any.

Això queda palès amb la proposta de la candidatura als Jocs olímpics d’hivern de la ciutat de Barcelona, tot i disputar-se al Pirineu, o la construcció al Camp de Tarragona del complex Barcelona World. Dos exemples de com la marca Barcelona s’utilitza per captar l’atenció del públic internacional tot i quedar fora del seu àmbit territorial.

Les preguntes que ens hem de fer són  les següents:

Barcelona podrà continuar amb la tendència a l’alça del sector turístic? Serà capaç d’evolucionar per donar nous serveis i garantir una qualitat mínima en el tipus de turisme?

L’augment exponencial de visitants dels darrers anys patirà una parada i serà el moment de veure si la ciutat és capaç de mantenir l’interès dels visitants, i aconseguir que els visitants repeteixen l’estada a Barcelona.

Des de Gastournomic apostem per millorar i oferir una nova pel visitant de la nostra ciutat, oferint serveis de gran qualitat per poder donar la possibilitat de conèixer Barcelona des d’altres punts de vista gaudint d’activitats alternatives.